28 august 2012

SCURT INDRUMAR PENTRU RADIOAMATORII RECEPTORI

SCURT INDRUMAR PENTRU RADIOAMATORII RECEPTORI
de YO6CUF-COATU CEZAR ALEXANDRU

Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amator din România
CAPITOLUL I
DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1Prezentul Regulament stabileşte normele tehnice, administrative şi de exploatare obligatorii privind construirea, instalarea, experimentarea şi folosirea staţiilor de amator, autorizarea radioamatorilor şi regulile după care aceştia îşi desfăşoară activitatea din punct de vedere al radiocomunicaţiilor.
....................................................................................................................................
CAPITOLUL II
STAŢII DE RADIOAMATORI
SECŢIUNEA 1
CATEGORII DE STAŢII
Art. 3(1) În funcţie de natura activităţii şi de dotarea tehnică, staţiile de radioamator se împart în:
staţii de recepţie;
staţii de emisie–recepţie.
(2) Staţiile de recepţie activează exclusiv în domeniul recepţiei şi pot avea în dotare unul sau mai multe receptoare de trafic prevăzute cu benzi de frecvenţe pentru radioamatori, antene, dispozitive de adaptare, fidere, precum şi instalaţii anexe, aparate de măsură şi de laborator, instrumente şi materiale necesare acestei activităţi.
(3) Staţiile de emisie–recepţie activează atât în domeniul recepţiei, cât şi în cel al emisiei şi pot avea în dotare unul sau mai multe receptoare de trafic prevăzute cu benzi de frecvenţe pentru radioamatori, unul sau mai multe emiţătoare construite pentru a lucra în benzile de frecvenţe pentru radioamatori, transceivere, antene conectate direct sau prin intermediul unei linii de semnal la echipamente de emisie nu neapărat dispuse în acelaşi amplasament cu acestea, dispozitive de adaptare, fidere, precum şi instalaţii anexe, aparate de măsură şi de laborator, instrumente şi materiale necesare acestei activităţi.
..............................................................................................................................................................
Art. 7 Utilizarea staţiilor de radioamator de recepţie este liberă; pentru utilizarea staţiilor de radioamator de emisie-recepţie se vor respecta prevederile prezentului Regulament.
..............................................................................................................................................................
SECŢIUNEA 3
NORME DE EXPLOATARE
Art. 12(1) Staţiile de radioamator de emisie-recepţie din România sunt identificate prin indicative de apel formate din literele YO, YP, YQ sau YR oricare dintre ele reprezentând prefixul atribuit pe plan internaţional României, o cifră, indicând zona în care funcţionează staţia şi un grup de una, două sau trei litere, caracteristice fiecărei staţii, după cum urmează:
două sau trei litere pentru staţiile de emisie-recepţie individuale (prima literă neputând fi litera K);
trei litere pentru staţiile de emisie-recepţie de radioclub (prima literă fiind K);
una, două, trei sau mai multe cifre şi/sau litere pentru indicative speciale, balize şi repetoare.
(2) Zonele indicativelor de apel din România precizate la alin. (1) sunt următoarele:
Zona 2 : judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş;
Zona 3 : municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov;
Zona 4 : judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea;
Zona 5 : judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj;
Zona 6 : judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu;
Zona 7 : judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea;
Zona 8 : judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui;
Zona 9 : judeţele Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

Am inceput cu cateva extrase din regulamentul radioamatorilor romani pentru a putea defini mai bine ce inseamna sa fii un radioamator de receptie.
In anul 1979 cand am cunoscut acest hobby m-am prezentat la Radioclubul municipal Bucuresti (eram student in Bucuresti) si m-am inscris la cursurile de initiere in radioamatorism tinute de regretatul ing. Vasile Ciobanita. Pe atunci era obligatoriu ca sa ai un stagiu de minim 6 luni sau chiar 1 an ca radioamator receptor ca sa poti fi recomandat de cel putin 2 radioamatori sa participi la examenul de autorizare ca radioamator de emisie receptie clasa a V-a (UUS) sau clasa a III-a (US). Trebuia sa ai un log cu cat mai multe legaturi radio receptionate si ceva QSL-uri primite din YO si strainatate.
Am primit un indicativ care era format din combinatia urmatoare:
YO3-200.236/BU. Primele doua litere reprezinta prefixul normal pentru statiile de radioamatori din Romania. Cifra 3 reprezinta zona din tara atribuita Municipiului Bucuresti. Cifrele reprezinta ca eram radioamatorul de receptie cu combinatia 200236. Bara de fractie de dupa numar separa prescurtarea de judet (in cazul acesta BU-Bucuresti.). La alte judete erau indicative de genul YO9-9012/PH , adica o statie de radioamator de receptie din zona(districtul) 9, judetul PH-Prahova.
Azi cererea de a primi un indicativ de receptie se poate face la FRR si de acolo primesti un certificat cu noul indicativ de receptor.
Receptiile facute vor ajuta mult in viitor la activitatea de trafic ca radioamator de emi sie -receptie, deoarece ascultand cu atentie benzile, inveti sa cunosti tarile de unde lucreaza anumiti radioamatori dupa indicativul folosit. Un ajutor bun este harta entitatilor DXCC ce se gaseste la adresa: http://www.hamradio.ro/redirect.asp?id=12&type=dw
Exista azi o modalitate mai simpla si mai eficienta de a face receptii radio de calitate si la mare distanta folosind pentru inceput un calculator. Pe internet alegem o adresa SDR convenabila si acolo putem receptiona statiile care fac trafic radio.
De exemplu, poti urmarii Buletinul de informatii al Federatiei Romane de Radioamatorism in fiecare miercuri de la ora 19 pe fecventa de 3705 Khz folosind link-ul
http://websdr.yo3ggx.ro:8765/ . Daca vrei sa faci receptii ale unor statii din strainatate poti alege din link-ul urmator zona http://www.websdr.org/
Eu folosesc curent pentru a verifica propagarea si a-mi asculta vocea cand dau apel urmatoarele link-uri:

Daca vreau sa receptionez americani merg pe link-ul http://w4ax.com/ si ascult.
Acest cuvant pe care l-am subliniat este foarte important. O regula de aur in radioamatorism este sa asculti bine banda inainte de a trece la emisie, respectiv asculta toate datele transmise de corespondentul care cheama in banda in legatura radio cu alta statie aflata inaintea ta in QSO. Asa poti sa scurtezi mult viitoarea legatura doar transmitand numele si controlul tau pentru corespondent si nu mai e nevoie sa ceri informatii suplimentare care deja au fost poate anuntate un QSO mai inainte.

O legatura valabila pentru o receptie completa trebuie sa contina indicativul statiei de baza care cheama, numele operatorului si localitatea de unde emite, respectiv indicativul statiei care raspunde, numele si localitatea de unde lucreaza. De asemenea trebuie sa notam in log controalele RS (T) pe care la dam celor doi corespondenti, deoarece aceste date confirma ca intradevar am facut receptia.
In log vom nota si data, ora si minutul la care s-a facut receptia, banda in care se face receptia si modul de lucru (CW-telegrafie, SSB-fonie banda laterala unica, FM-fonie modulatie in frecventa, RTTY sau PSK 31 pentru moduri digitale).
Apoi vom trimite QSL-ul , acel mic document ce confirma ca am facut receptia. QSL-ul poate fi tip carte postala ilustrata pe care este trecut indicativul de receptor, numele si prenumele , localitatea, judetul si eventual adresa de corespondenta + caseta tehnica clasica pentru transmiterea datelor legaturii receptionate. QSL-ul seamana cu cel de la radioamatorii de emisie.

To radio :
Data
Time UTC
Mode
Band
Mhz
RST
QTH
Operator









QSO with:
RST
QTH
Operator
Info





PSE QSL 73!

Dar daca ne grabim ca sa obtinem confirmarea unor receptii putem folosii sistemul electronic e-QSL. E usor de facut un cont acolo si de trimis in ADIF logurile electronice cu receptiile facute. Logul electronic cel mai simplu pe care-l folosesc eu si este gratuit este UCX si se poate descarca de la adresa: http://www.ucxlog.org/

Mai recomand descarcarea unui program de inregistrare audio a receptiilor de pe SDR pentru a avea si probe de receptie.

Fisierele audio se salveaza in mp3. Cu el se poate inregistra un QTC, traficul in concurs, statii rare auzite in diverse expeditii.
Cam asa arata ecranul unui calculator pe un receptor SDR si cu acest program pe inregistrare.

Cand vom avea posibilitatea, trecem la pasul al doilea: achizitionarea unui receptor de trafic radio multiband industrial. Din pacate insa, pretul este mare si e mai preferabil sa se cumpere un RX second hand . Sau sa asteptati obtinerea autorizatiei de emisie-receptie si sa va luati apoi un transceiver bun ( recomand ICOM sau Kenwood care au receptia foarte buna).

In ultimul rand vreau sa spun ca tehnica de lucru a unui radioamator se bazeaza si pe informatii obtinute de pe internet. Accesand unele link-uri dedicate activitatilor de radioamatori puteti afla din timp ce expeditii sunt in lume ca o noua tara DXCC, activitati ecologiste din programul WFF (YOFF)http://wff-yo.blogspot.ro/ , programul SOTA http://sota-romania.blogspot.ro/ (Varfuri de munte), programul de diplome al A.R.E.R. (Asociatia Radioamatorilor Ecologisti din Romania)http://arerromania.blogspot.ro/ , programul de lucru cetati si castele din Romania si strainatate http://www.wcagroup.org/ENG/wcw.html si http://rohist.webs.com/, calendarul competitional YO si strain http://www.radioamator.ro/contest/ si http://www.sk3bg.se/contest/

Mult succes.
YO6CUF-Cezar




YO6CUF la Cetatea Codlea cu ICOM 703 ( 10 W) QRP si antena telescopica, pe acumulator 12v 7Ah.

1 comentarii:

Unknown spunea...

felicitari...un articol de mare folos...multumiri

Trimiteți un comentariu