23 octombrie 2012

YOFF 121 si VAYO 054

Duminica am avut o vreme foarte frumoasa asa ca am mers cu grupul de tineri de la cursul de fotografie digitala la Racos. Am luat si statia radio (TS 450S- 100W) si pilonul cu cele doua antene inverted "V" pentru 7, 14 si 21 MHz. Odata ajunsi acolo am parcat masina pe latura de sud a conului vulcanului principal, iar mai jos de noi era al doilea crater cu lacul vulcanic. La ora 8,06 am inceput deja traficul radio in 7 MHz si multe statii care ne asteptau in frecventa au lucrat cu noi. Italienii erau interesati de vulcan, cei din Polonia si Germania de zona YOFF 121.
Am lucrat cu indicativul special YP1WFF/p si am facut 125 de lagaturi radio cu statii din 2 continente. Traficul a fost greu deoarece era si concursul WAG care, desi avea indicatii clare de lucru in anumite portiuni ale benzilor radio, multi radioamatori straini din Europa strigau in afara acestor zone, inclusiv pe 7,144 MHz, 14,144 si 14,244 MHz.
Operator la YP1WFF/p a fost YO6CUF-Cezar. Tot din acest amplasament a lucrat si YO6EZ/p. Am facut multe fotografii la vulcan si am ramas impresionati de frumusetea acestor locuri, unde peretii de peste 100 m inaltime prezentau cum arata muntele dupa eruptiile repetate care au fost acolo cu cateva mii de ani in urma.


In crater se vede vechea exploatare de zgura vulcanica rosie, Zona centrala a craterului (hornul pe unde a iesit lava) nu a fost excavat si a ramas ca un munte in mijlocul acestui desert "martian".
In partea sudica a acestui crater se afla o alta zona vulcanica, pe unde conul principal s-a rupt si a aparut o noua cale de scurgere a lavei. Aici se afla o mare cariera de bazalt si un frumos lac vulcanic in care soarele isi trimite razele cu putere. Apa nu e poluata si e foarte curata.
Sper ca imaginile prezentate sa va faca sa mergeti si dumneavoastra acolo ca sa vedeti aceste minunate locuri unicat in Romania.


Nu am ratat ocazia de a lua si a pune in colectia noastra de la YO6KNX mai multe roci vulcanice (bazalt, cremene, bombe vulcanice, zgura rosie de lava si zgura cenusie de la suprafata lavei ce se scurgea). Ele vor sta alaturi de alte roci rare recoltate din muntii batrani ai Macinului.
Pe la ora 15,30 am plecat din zona si am coborat la Racos unde am vizitat si Castelul medieval Bethlen aflat in reconstructie. Ghidul ne-a spus ca are o vechime de peste 400 de ani si s-au renovat pana acum 3 turnuri si zidurile exterioare spre parc, iar acum se lucreaza la casa principala si magaziile din interior.Dupa ora 16 am parasit zona si ne-am intors acasa.  Urmatoarea  deplasare sper sa o facem in luna Noiembrie la rezervatia "Padurea Bogata". 73 si 44. Cezar.
Mai jos alte fotografii facute la Racos.0 comentarii:

Trimiteți un comentariu